SmartAvenue

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η Μόδα ανά δεκαετίες

Η Μόδα ανά δεκαετίες



Δεκαετία του 20

Μια καινούργια εποχή διαγράφεται. Μέτα τον πόλεμο οι γυναίκες απελευθερώνονται. Πλέον ένα καινούργιο στυλ επικρατεί. Οι γυναίκες της δεκαετίας αυτής γίνονται ανεξάρτητες και αποκτούν ένα διαφορετικό λουκ. Μαλλί  qarcone style και φορέματα που αφήνουν τα πόδια και τα μπράτσα γυμνά.
Τα κορίτσια flapper είναι η νέα γενιά των δυτικών γυναικών με κοντές φούστες και μαλλί όπου ακούνε jazz. Καπνίζουν και οδηγούν ακόμα και αυτοκίνητο. Ο όρος αυτός υποτίθετε ότι αναφερετε σαν ένα πουλι νέαρο που χτυπαει τα φτερά του.

Η ηθοποιός Louise Brooks




Τα φορέματα ήταν ίσια και το στήθος είχε πιεστεί. Το στυλ ήταν το αγορίστικο με σώμα χωρίς καμπύλες. Η μέση εξαφανίστηκε και οι ώμοι τονίστηκαν. Οι γραμμές των ρούχων έγιναν απλές και το μαλλί κοντό με αφέλειες ή κυματιστό. Έντονο μακιγιάζ με σκούρες σκιές  έως και μουντζουρωμένο και χείλια έντονα. Τα παλτό φοριούνται γύρω από το σώμα σαν κιμονό. Τα παπούτσια άνετα και έτοιμα για χορό, μια εποχή άλλωστε σε ρυθμούς Charleston, με κάλτσες διάφανες από μετάξι και σε χρώμα του δέρματος. Τα φορέματα είναι κεντημένα, αέρινα, διάφανα  και έχουν κρόσσια. Απαραίτητα αξεσουάρ  τα κοντά καπέλα μέχρι τα φρύδια και το μαργαριταρένιο κολιέ.


Οι γυναίκες διαβάζουν περιοδικά όπως το Vogue, Gazette και  Harpers.



H Annette Kellerman από την Αυστραλία, κολυμβήτρια-ηθοποιός-συγγραφέας, καθιέρωσε το  πλεκτό μαγιό.


Coco Chanel
Η Coco Chanel το ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκάμπριελ Σανέλ η οποία το 1909 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της στο Παρίσι με καπέλα. Ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας και το 1923 δημιούργησε το channel No5. Εφυηρε το μικρό μαύρο φόρεμα και ήταν η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα.





Άλλοι σχεδιαστές  που επηρέασαν την δεκαετία αυτήν ήταν  η Sonia Delaney,o Jean Patou  και η Madeleine Vionet. Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας όπου το 1912 ίδρυσε το δικό της οίκο μόδας και ήταν γνωστή για τα αρχαιοελληνικά φορέματα.


Madeleine Vionet
Δημιουργία της Madeleine Vionet

















  
Είναι η δεκαετία της απελευθέρωσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SmartAvenue